18.7.11

Hadiah dh Smpai !!!

Assalamualaikum n 
selamat sejahtera kawan2 sume

korang ingat lagi entri nie Best2 !!!
haaaa.... dh ingat kn hehehe

disini ingin ak umum kn yg bhawa
HADIAH AK TELAH SAMPAI !!! YEAHHH !!!!
thanks sgt2 kepada CIK MAR kiter yang sentiasa cun n cntik disana taw
skrg CIK MAR bz taw ... cian diabz ngan keje ...xpe2 sy hrp akak
terus keja ngan baik yer akak ...

nielah hadiah nyer kawan2


cntik x hehehe.. shawl wrna oren ...
blom ade lagi nie ak punyer hehe
suker nyer lh ....
(sebenarnye wane oren gelap sikit
dari atas ... tpn ak kuar kn flash ... 
kamera xnk idup...xde bateri)

nti lh ak letak gmbr ak pakai tudung nie plk
mesti cun habis hahaha
(poyo nyer waaa)
nk pakai nti raye lh

THANKS SGT SELAGI KPD CIK MAR

Cara utk Mengawal Berat Badan Anda

Assalamualaikum n
selamat sejahtera kawan2 sume yer
td ak jln2 kt fb kawan ak
jumpe lh satu note nie
ttg cara utk mgwl brt bdn 

jom kiter usha hehehe..

1. Minum Air Masak

Tubuh kita terdiri daripada 65-70% air. Maka air amat penting. Kadangkala kita terasa lapar tetapi sebenarnya bukan kerana kita lapar tetapi kekurangan air. Cuba apabila anda lapar, minum segelas atau dua gelas air dan lihat kesannya adakah anda betul-betul lapar atau badan anda kekurangan air.

2. Kunyah Makanan Anda

Mengunyah makanan kita dengan lambat dan perlahan mempunyai beberapa keuntungan yang kita tidak sedar. Ini memberi kita keupayaan untuk berehat, dan menikmati makanan kami. Slow mengunyah adalah langkah pertama, dan sangat penting dalam suatu sistem yang kompleks pencernaan. Selain itu, jika kita makan perlahan-lahan, kita mungkin merasa penuh sebelum menyelesaikan semua makan, dan boleh meninggalkan sisanya untuk makan seterusnya.

3. Latihan harian

Amalkan latihan atau excercise setiap hari selama 30 minit. Sekadar berjalan pantas sudah memadai. Amalkan ini selama 30 hari dan anda akan nikmati perubahan dalam hidup anda. Saya telah mencubanya dan saya dapat rasakannya.

4. Beritahu orang lain niat anda


Tulis di blog, bercerita di forum, dan beritahu orang lain membuat anda tetap bertanggung jawab untuk membantu. Beritahu orang lain rencana anda, itu akan membantu anda mendapatkan motivasi untuk pergi dengan itu!

5. Membuat jadual makanan

Merancang hari anda sehingga anda makan di sekitar waktu yang sama setiap hari. Penjadualan ini akan membantu pencernaan.

6. Jangan terlalu banyak makan

Ketahui batas anda dan berhenti makan ketika anda penuh. Saya sering menjadi mangsa ingin menyelesaikan makan sehingga tiada sisa. Hal ini telah menyebabkan saya sakit perut. Lain kali, sukat pemakanan anda agar tidak merugikan diri sendiri!

7.Pilih snack anda dengan bijaksana

Seperti biasa, pilih makanan yang kurang kalori dan tidak berlemak. Ini telah banyak kali ditekankan dalam pemakanan harian kita namun ramai yang sering mengabaikannya.

8.Lifestyle.

Ingat, ini bukan tentang diet khusus, atau program latihan khusus. Rahsia sesungguhnya adalah dalam mengubah kesihatan anda menjadi gaya hidup, dan tumpukan pada gaya hidup sihat dengan setiap pilihan yang anda buat.

diambil dari cini